Kasulikud nõuanded

Elektripliit ja voolu kokkuhoid

Vaata kõiki elektripliitide pakkumisi
04.02.2022
pann induktsioon elektripliidil

Enamik majapidamisi kasutab elektripliiti. Ja enamikus majapidamistes tundub, et pliit kulutab liiga palju elektrit. Elektripliitide võimsus jääb keskmiselt 3 kW kanti. Kui turbulentsete elektrihindade juures on kilovatt-tunni hind 15 senti, kulub 3000-vatise ahju peale 45 senti tunnis – eeldusel muidugi, et see töötab täisvõimsusel. 

Suur põleti tarbib rohkem ja väiksem vähem elektrit – elementaarne. Aga kui palju söögitegemine reaalselt elektrit võtab, on prognoosimatu, sõltudes igast üksikust kuumusekorrektsioonist. 

Otsides energiasäästlikku pliiti

Kel kokkamisgeeni veres pole, ei vaja ilmselt ka ahju ning võib piirduda integreeritud pliidiplaadiga. Kes soovib minimalismi ka elektriarvetes, võib väiksema võimsusega põletitele panustada. Samas tähendab väiksem võimsus ka väiksemat küttevõimsust. 

Induktsioonpliit säästab energiat sellega, et toodab soojust elektromagnetilise energia pealt. Pliidiplaat on tal katsudes jahe, nii et turvalisus tuleb kauba peale. 


Kui induktsioonpliit pole siiski plaanis, siis energiasäästu poolest on mõistlik valik keraamiline klaas, kuna kulutab kõige vähem energiat. Energiatõhususe poolest on tipus A-klassi kodumasinad. Mida rohkem plusse A järel on, seda vähem laristab seade elektriga.


Kokates energiasäästlikult

  • Korraga rohkem toitu vaaritades tuleb harvem pliiti kasutada. See eeldab aga nii etteplaneerimist kui ka põhjalikumat poeskäiku.
  • Toitu saab soojendada ka mikrolaineahjus, mis on säästlikum kui elektripliit.

toidu soojendamine mikrolaineahjus


  • Ahjus küpsetades saab toiduvalmimisprotsessi jälgida läbi klaasi. Mida sagedamini ust paotada, seda rohkem läheb soojust kaotsi. Ja siis kulub küpsetustemperatuuri taastamisele omakorda elektrienergiat. 
  • Pliiti tuleb aeg-ajalt puhastada. Pliidiplaadile kõrbenud toidujäänused raiskavad voolu, sest pannil või potil puudub nii pliidiga täiskontakt. 

naine puhastab pliidiplaati

  • Keraamilise pliidiplaadiga sobivad metallist pannide ja pottide asemel keraamilised ja klaasist küpsetusnõusid, sest nad annavad soojust tõhusamalt ja ühtlasemalt edasi. 
  • Hea soovitus on küpsetamist alustada kõrgetel temperatuuridel ja siis kuumust järk-järgult madalamaks keerata. Iva on selles, et kõrge kuumus ei haju hetkega ja nii tekibki energiasääst. Samasse kategooriasse kuulub ka nõuanne lülitada pliit välja juba mõnda aega enne toidu valmimist – akumuleerunud temperatuuri pealt küpseb või keeb toit edasi, energiat plaadi soojendamiseks aga enam ei kulu.

Klientidele meeldib see postitus

5/5
2 Ostja hinnangud

Kuidas hindate seda postitust?