- 1. Kamado grilli erinevad tsoonid: tee kõik komponendid samal ajal valmis
- 2. Kasuta kamadot õueahjuna erinevate küpsetiste jaoks
- 3. Kasuta Kamado grilli madalal kuumusel küpsetamiseks
- 4. Hõrk suitsukala või -liha kamadost
- 5. Kosutavad pajaroad Kamado grillil
Viimasel ajal on erilist populaarsus kogunud kamado grillid ehk keraamilised grillid. Kamado on pärit Jaapanist, kus tänapäevaste kamado grillide eelkäijaid, savist kamadoahjusid, kasutati juba aastatuhandeid tagasi. Praegused kamado grillid on tuntud oma mitmekülgsuse, funktsionaalsuse ja erilise välimuse poolest. Kamadoga saad grillida igal aastaajal ja teha kõikvõimalikke toite. Anname sulle viis põnevat ideed, kuidas kamado grillil toitu valmistada.
1. Kamado grilli erinevad tsoonid: tee kõik komponendid samal ajal valmis
Kamadot saab kasutada nagu iga teist grilli - küpseta toitu sütele asetatud restil. Samas on üheks kamado eeliseks võimalus jaotada grill erinevateks tsoonideks, kus ka temperatuur võib varieeruda vastavalt otsesele või kaudsele kuumusele. Kaudse kuumuse saab tekitada keraamilise plaadi abil, mis asetatakse süte ja toidu vahele. Erinevaid küpsetuspindu on võimalik kamados kasutada mitmel kõrgusel. Seetõttu on kamado grillil eriti mugav valmistada erinevaid küpsetustemperatuure ja -pikkust nõudvaid toite. Näiteks saad samaaegselt valmistada liha ja köögivilju ilma, et peaksid muretsema mõlema üleküpsemise või tooreks jäämise pärast. Söök saab niimoodi eriti ajaefektiivselt valmis!
2. Kasuta kamadot õueahjuna erinevate küpsetiste jaoks
Üks suurem erinevus võrreldes tavagrilliga on võimalus kasutada kamado grilli ka õueahjuna, kus valmistada näiteks pitsat, leiba või teisi küpsetisi. Kamado grillil on erinevate ventilatsiooniavade abil hõlpsasti võimalik reguleerida grilli sisetemperatuuri ja tagada stabiilne küpsetuskeskkond. Ehkki Kamado grilli kuumusallikas asub grilli allosas, siis keraamilised seinad suudavad ühtlaselt kuumust jaotada kogu grilli ulatuses. Niimoodi võid kindel olla, et valmiv toit on maitseküllane ja mahlane. Grillimise temperatuuri saad ise valida ning seejuures on abiks grillil olev temperatuurinäidik, mis aitab sul otsustada, kas soovid toitu valmistada suitsutamise, küpsetamise, grillimise või pruunistamise tsoonis. Kas teadsid, et kamado grilli saad kuumutada kasvõi 400 kraadini ja valmistada seal ka autentseid Napoli kiviahju pitsasid?
3. Kasuta Kamado grilli madalal kuumusel küpsetamiseks
Kamado on ideaalne lahendus, kui soovid lisaks õhematele lihatükkidele, šašlõkile või grillvorstidele küpsetada ka suuremaid lihatükke, mis nõuavad madalamaid temperatuure ja pikemat küpsetusaega. Suussulavad suitsused ribid, terve kana ja pulled pork pole kamado grilli jaoks mingi ületamatu katsumus! Kui soovid madalal kuumusel küpsetatud lihale anda suitsust mekki, siis võid sütele lisada ka peotäie suitsutuslaastusid.
4. Hõrk suitsukala või -liha kamadost
Ka liha, kana ja kala suitsutamine tuleb Kamados suurepäraselt välja. Suitsutamiseks on vaja otsest kuumust hajutada ning seada ka mõlemad ventilatsiooniavad asendisse, mis tagab suitsutamiseks vajaliku temperatuuri stabiilsuse. Suitsuliha ja -kala puhul saad valida ka eripärase suitsutusaroomi, mis lisab maitsele erilise nüansi. Suitsutuslaaste tehakse nii õunapuu, tamme kui lepapuust - katseta vaid, mis sulle kõige meelepärasem on!
5. Kosutavad pajaroad Kamado grillil
Lisaks ahju funktsioonile saab kamado grillil edukalt valmistada ka mõnusaid pajaroogi. See on eriti lihtne! Pruunista grillkuumusel paja põhjas liha, siis lisa köögiviljad, maitseained, teised lisandid ning veidi vedelikku. Hauta kogu pajatäit ilma kaaneta umbes pool tundi, et roog saaks mõnusa suitsuse aroomi, siis kata kaanega ja jätka hautamist umbes 3 tundi 135 kraadi juures. Peale seda peaks oleme liha hõrgult pehme ja murenev ning pajatäis podisenud maitseküllaseks roaks. Pika hautamise protsessi ajal saad teha teisi toimetusi, sest puudub vajadus kamado ääres seista ja pingsalt toidu valmimist oodata.